VEILIGHEID

Bij TWC de Trillende Spaken wordt in drie verschillende groepen gereden. Vaak hebben de wegkapiteins een route uitgezet. Om het fietsen in een groep overzichtelijk en veilig te houden hanteren we een aantal regels:

Helm

Tijdens onze fietstochten is het verplicht om een helm te dragen.

Plaats in de groep

Fiets altijd met twee personen naast elkaar. De kans op ongelukken is dan een stuk kleiner. Bovendien is het wettenlijk niet eens toegestaan met drie of meer personen naast elkaar te fietsen. Probeer ook regelmatig wat kopwerk te doen (goed voor je conditie!). Na het kopwerk laat je je, afhankelijk van je positie, via de binnenkant of buitenkant van de groep afzakken.

Tempo

Probeer in een gelijkmatig tempo te fietsen, zodat er geen onrust onstaat. Wanneer je onverwachts remt moet niet alleen jij het gat weer dichtrijden maar ook de mensen achter je. Lukt het je niet om zonder veel remmen mee te fietsen? Ga dan achterin de groep rijden en oefen om gewoon door te trappen.

Waaierrijden

Deze techniek wordt toegepast bij tegenwind die van opzij komt. Er wordt gefietst in een lang lint, waarbij elke renner zo kort mogelijk schuin achter het wiel van zijn voorganger zit. Rijd NOOIT met uw voorwiel geheel of gedeeltelijk naast het achterwiel van je voorganger! Een minder bedreven fietser kan plotseling zijwaarts uitwijken.

Door deze tactiek neemt de windkracht in de groep steeds verder af. De voorste renner lat zich na een periode van kopwerk afzakken naar de achterste positie, om weer op adem te komen. Dit afzakken gebeurt als de wind van links komt via de buitenkant van de groep. Komt de wind van rechts dan via de binnenkant.

Geef gevaarlijke situaties aan

Er zijn verschillende codes en uitroepen om gevaren aan te geven.

Uitroepen

Uitroepen worden van voor naar achter doorgegeven en geven aan welke situatie zich voordoet of gaat doen en wat er van de groep verwacht wordt, bv. Stoppen, Paaltje, Voor*, Tegen*, Auto. De uitroep Achter wordt van achter naar voor doorgegeven.

Voor&Tegen

Voor wordt geroepen als een obstakel zich op de rechter weghelft bevindt, ongeacht of dit in dezelfde richting als die van de groep beweegt, stilstaat of naar ons toekomt.
Tegen wordt geroepen als een obstakel zich op de linker weghelft bevindt, ongeacht of dit in dezelfde richting als die van de groep beweegt, stilstaat of naar ons toekomt.

Verlichting

Mist, regen en schemering kunnen de zichtbaarheid ernstig beperken. Racefietsen zijn zelden uitgerust met verlichting maar het is toegestaan om losse lampjes te gebruiken op de fiets.

Honden & hun baasjes

Hou altijd rekening met onverwachtse bewegingen wanneer er honden uitgelaten worden naast het fietspad of de rijbaan.

Wil je meer weten over veilig fietsen? Kijk dan eens op deze pagina.